Friday, 13 June 2014

Hukum menghukum
Dah lama jari jemari ni tak menaip. Dah berhabuk blog. Ingin aku sharekan lah pasal satu perkara. Masalah yang sering terjadi di kalangan manusia iaitu tentang manusia yang suka 'judge' orang lain.

Aku pelik sebenarnya. Manusia sangat cepat dan suka menghukum orang lain. Menilai baik buruk seseorang seolah dirinya tu dah cukup baik. Kamu ni ada 'super power' ke? Ada karamah yang Allah berikan? Ada? Yang hebat sangat duk hukum orang, macam dah nampak pengakhiran orang tu macam mana.

Nak tahu kenapa ada manusia yang suka menghukum dan menilai? Jawapannya, adalah kerana hati dia dalam masalah. Masalah hati adalah masalah yang sangat besar. Muhasabah diri balik. Cek diri, kita ni ada masalah hati ke tak. Nak tahu tandanya? Meh nak listkan antara tanda awal kita ada masalah hati.

- Selalu nampak keburukan orang lain
- Suka mencanang keburukan orang lain
- Tidak boleh menerima teguran
- Cepat marah bila di tegur
- etc

Dan apabila tanda awal ini tidak dirawat, maka ia akan membawa kepada masalah yang lagi besar seperti :

- riak / sombong
- ujub
- iri hati dan dengki

Siapa manusia yang sombong?

Manusia yang selalu anggap dirinya betul dan pandang rendah pada orang lain. Banyak firman Allah dalam quran yang jelaskan tentang sombong ni.

وَلا تُصَعِّر خَدَّكَ لِلنّاسِ وَلا تَمشِ فِى الأَرضِ مَرَحًا ۖ إِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ كُلَّ مُختالٍ فَخورٍ

"Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri. [ QS 31 : 18]

ادْخُلُوا أَبْوَابَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا فَبِئْسَ مَثْوَى الْمُتَكَبِّرِينَ

“Masuklah kamu ke pintu-pintu neraka Jahannam, sedang kamu kekal di dalamnya. Maka itulah seburuk-buruk tempat bagi orang-orang yang sombong .” [QS 40 : 76]

Lupakah kamu pada hadith nabi yang cukup feymes.

عن عبد الله بن مسعود رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلّى الله عليه وسلم: “لا يدخل الجنة من كان في قلبه مثقال ذَرَّة من كِبْر. فقال رجل: إن الرجل يحب أن يكون ثوبه حسناً، ونعله حسناً؟ فقال: إن الله جميل يحب الجمال. الكبْر: بَطْر الحق، وغَمْط الناس”                                        رواه مسلم

Dari ibnu Mas’ud berkata : Rasulullah S.A.W bersabda : “Tidak akan masuk kedalam syurga orang yang dihatinya ada kesombongan meskipun seberat biji sawi. Lalu ada yang bertanya : Sesungguhnya seseorang itu sangat senang kepada baju dan sandal yang bagus ? maka beliau berkata : Sesungguhnya Allah Maha Indah dan mencintai keindahan. Sombong itu adalah menolak kebenaran dan meremehkan manusia“.  [HR Muslim]

Kenapa sifat sombong ini boleh muncul? Kerana ujub yakni bangga diri. Terlalu merasakan dirinya baik sehingga tak nampak keburukan yang ada padanya. Allah dah tutup aibnya sehingga dia terlupa yang dia ada aib. Pastu duk canang aib orang lain, nilai orang lain seolah dirinya sah ke syurga. Dan kenapa dia selalu canang aib orang lain? Jawapannya adalah kerana dengki, iri hati. Dia dengki kerana lihat orang lain lebih darinya. Benda yang dia tak ada, tapi orang lain ada. Syaitan mana boleh duk diam. Dia bisik la. N orang yang ada masalah hati, lagi la senang nak terhasut ngan bisikan syaitan. Naudzubillahi min dzalik. Moga dijauhkan.

Setakat tu je perkongsian aku. Semoga bermanfaat.

Allahu'alam ^^

p/s : rawatlah hati sebelum ia gelap. dah gelap, susah dah nak terima nasihat. hanya hidayah Allah mampu tembusi, insyaAllah.


No comments:

Post a Comment